Hebben mij krullen proteïne of moisturizing nodig ?

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 16:34

We kennen het allemaal wel,  krullen wie droog en pluizig zijn! Maar wat moet jij aan je routine toevoegen proteïne of moisturizing ? Er zijn meerdere manieren om er achter te komen wat jou krullen nodig hebben. In deze blog leg ik jou uit hoe je dat kan doen! 

Op basis van elastisiteit bekijken.

Ongeveer 95% van ons haar bestaat uit proteïne ( ook wel keratine genoemd ). De balans tussen vocht en proteïne wordt bepaald door de elasticiteit van je haar. Heb je te veel vocht in een haar dan rekt jou haar te veel mee.  Als het dus andersom is en je haar breekt snel dan heb jij juist te weinig vocht en teveel proteïne. 

 

Op basis van porositeit bekijken. 

Je heb 3 verschillende soorten porositeit 

  • Lage porositeit: Jou haarschubben staan bijna dicht. Voedingsstoffen hebben het dan ook moeilijk om jou te bereiken! Je kunt het beste producten met kleine proteïne gebruiken.
  • Normale porositeit: Jou haarschubben staan precies ver genoeg open. Voedingsstoffen kunnen jou haar goed bereiken. Je hebt een combinatie nodig van producten met en zonder proteïne.
  • Hoge porositeit: Jou haarschubben staan ver open. Je hebt producten nodig met proteïne. Dit kunnen het beste grote proteïnes zijn zodat ze de haarschubben kunnen opvullen. 

Kleine proteines: 

Amino acides, hydrolyzed silk,
keratin, peptides

 

Grote proteïnes: 

Oat, wheat, rice 

 

De zoektocht naar de juiste balans tussen proteïne en moisture is vaak lastigste zoektocht binnen de CG-methode. Het is daarom belangrijk om je haar regelmatig testen en om te kijken of je nog steeds de juiste producten gebruikt. 

Kijk goed hoe je haar reageert proteïne.
- Wordt jou haar slap en te zacht, dan moet je proteïne gaan toevoegen.
- Wordt jou haar droog en bereekbaar, dan moet je moisture gaan toevoegen en matige met proteïne.   

Waar je voor moet waken is een overload. Een teveel aan moisture of proteine. Test daarom regelmatig je haar en houd de volgende signalen goed in de gaten.

 

Te veel moisture In balans Te veel proteïne
KENMERKEN KENMERKEN KENMERKEN
Hoge elastisiteit Gemiddelde elastisiteit Lage elastisiteit
Haar voelt super zacht en zwaar aan, zeker als het nat is Het haar glanst Haar breekt makkelijk
Blijft niet mooi in model Voelt niet extreem stug Haar voelt breekbaar
Ziet er dof uit Voelt niet superzacht Het haar voelt ruw en niet zacht
Wat te doen ? Wat te doen ? Wat te doen ?
Voeg proteïne toe Mix proteïne en moisture Voeg moisture toe
Vermoed je een overload aan moisture ? Volgens mij doe ik het goed ? Vermoed je een overload aan proteïne ?
Wacht iets langer met het wassen van je haar. Water = moisture, dus voeg zo weinig moglijk water toe. Doe een deepco met proteïne , soms is 1 keer voldoende. Voeg eventueel meerdere producten met proteïne toe, maar ga niet meteen te veel producten met proteïne  toevoegen. Blijf je haar in de gaten houden. Haar Wat is balans is kan toch regelmatig van behoefte veranderen en een tijdje meer proteïne  of meer moisture nodig hebben. Een proteïne overload kan ook veroozaakt worden doordat je te veel grote proteïnes opstapelt. Vermijd anders proteine, vaak duurt het wat langer voordat een proteïne overload hersteld is. Gebruik hydrateerdende producten en gebruik eventueel een sealende olie om de moisture in je haar te sealen. Gebruik veel water tijdens het stylen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.